top of page

DETOX...SPRING DETOX...CINE-I DETOX ASTA???


Iata-ne in aprilie deja, a trecut si "Craciunul" intr-un final cu zapezile lui interminabile, a trecut si luna martie in care femeile au sarbatorit de zor, si iaca primavara frumoasa cum isi intra ea in drepturi, cu viteza melcului ce-i drept, cel putin la noi "pe centru" in Bv. Este vremea numai buna sa scoatem nasul din barlog si sa ne bucuram de vremea buna care ne permite sa ne antrenam in natura fara frica inghetului subit. Si bineinteles ca e vremea sa ne apucam de curatenie ca doar vara se apropie cu viteza luminii. Si ce merge numa' bine dupa perioada de iarna? Pai evident un detox, mai ales ca este momentul in care pietele sunt pline de legume abia aparute.

Acuma, ce este detox asta de care toata lumea vorbeste? La tv apar o gramada care zic ca detoxul nu exista si ca e o prostie. Apoi altii vin cu poze din diferite vacante unde au facut astfel de programe. Cine are dreptate si care cale e de urmat?

Inainte sa intru in amanunt in descrierea parerii mele proprii si personale, trebuie sa mentionez ca eu sunt adepta chestiilor cat mai simple si eficiente. Asadar, ceea ce recomand eu persoanelor cu care lucrez sunt urmatoarele:

In primul rand, este foarte adevarat faptul ca organismul nostru are capacitatea de a se curata singur. Pentru asta avem intestine, colon, rinichi... Daaar, si aici daca as putea, as folosi literele cu care scrie "Brasov" sus pe Tampa :)...trebuie sa il ajutam si noi. Nu ne putem culca pe o ureche si sa ne indopam cu mizerii, in ideea ca scapam oricum de ceea ce nu e bun. Din contra, corpul nu este obisnuit cu multe dintre substantele cu care suntem intoxicati in prezent, cu faimoasele E-uri, chimicale, metale grele etc. De multe ori nu stie ce sa faca cu ele si ajunge sa le depoziteze in tesuturile adipoase mai ales, sau pe artere...sau in colon...si iaca bolile care ne miram de unde apar. Pai apar de la consum de mizerii si mai ales consum zilnic/frecvent.

Bun, ce e de facut? Pai variante sunt multe, in functie de posibilitati si de valoare cum ar zice niste clasici in viata :). O vacantica in Turcia, sau chiar la noi la poalele Tampei, unde se pot face programe personalizate si foarte eficiente, cu proceduri de tot felul, si care evident necesita un buget pe masura. Ce facem daca nu avem buget si nici timp de vacante tocmai acum? Facem curat in frigider, camara, pivnita, beci etc unde am adapostit provizii de chestii nu prea ok pe perioada iernii. Apoi stabilim o perioada, intre 1-4 saptamani, timp in care urmam cateva reguli simple, cu rezultate foarte bune in ceea ce priveste o stare fizica excelenta.

Pe perioada detoxului este indicat sa eliminam urmatoarele alimente, care au potential alergen si inflamator: laptele si produsele lactate, glutenul si zaharul, indiferent de forma sa, incluzand aici si fructele cu indice glicemic mediu si mare. De ce acestea? Pentru ca ele cauzeaza o gramada de probleme digestiei datorita reactiilor adverse cauzate de consumul lor. De multe ori ni se par normale anumite stari de rau dupa ce le consumam, uitand sa ascultam "glasul" corpului care ar urla daca ar putea. Nu sunt normale crampele, senzatia de nod in stomac, digestia ingreunata, constipatia, migrenele, lipsa de vlaga sau de concentrare. O masa corecta da energie, si nu invers, cand loveste boala porcului dupa ce mancam.

Laptele, am mai spus-o, este facut pentru puiul vacii, nu pentru om. Cel din comert contine...sau mai bine zis nu prea mai contine mare lucru datorita procesarii si ultraprocesarii. Vacile care sunt crescute in scopul obtinerii laptelui ce urmeaza a fi procesat sunt hranite cu cereale in loc de iarba, sunt supuse unui stres extrem deoarece nu au loc sa se miste si mai mult decat atat, sunt fortate sa dea lapte chiar si atunci cand nu este perioada post gestatie. Prin urmare calitatea laptelui este mult sub cea cu care sunt obisnuite persoanele care stau la tara, sau care pot procura lapte de la vaci care pasc. Nici acesta nu este recomandat, chiar si asa, datorita prezentei lacozei si a hormonilor. Lactoza e mai simplu spus o forma de zahar din lapte care este greu de digerat si este potential alergen, ce cauzeaza intoleranta.

Glutenul se regaseste in faina de grau, fie ca e alba sau neagra. O paine neagra se presupune ca e sanatoasa, dar prezenta glutenului o face fix invers. La fel si glutenul are potential inflamator si este indicat sa renuntam la tot ce il contine.

Zaharul este drogul numarul unu de care trebuie sa scapam, fie ca vrem sa facem un detox, fie ca ne dorim o sanatate maxima. Efectele nocive ale zaharului le voi prezenta intr-un articol viitor. Alaturi de zahar, e necesar sa renuntam si la tot ce inseamna indulcitori sau arome, deoarece de multe ori sunt mai toxice decat zaharul in sine, cu toate ca prezinta "beneficiul" de 0 calorii. Consumul lor poate sa cauzeze rezistenta la insulina in timp, adica organismul sa nu isi dea seama imediat cand incepem sa consumam dulciuri si glicemia in corp creste...si creste...si corpul nu sesizeaza decat tarziu. Povestea cu rezistenta la insulina este si ea lunga si va face subiectul unui alt articol.

Ce ramane sa mancam in cazul acesta? Pai simplu...din nou :) Proteinele sunt cele mai importante si trebuie incluse la fiecare masa. Raman asadar ouale, carnea slaba de pasare/curcan si pestele, de captura pe cat se poate. Adaugam aici supraalimentele care contin proteine, incomplete ce-i drept: spirulina, chlorella si orz verde, mai ales sub forma shake-urilor pentru micul dejun. Putem de asemenea sa includem si proteinele vegetale de canepa, mazare, orez etc.

Urmeaza toate legumele posibile, in stare cat mai cruda: salata, spanac, kale, conopida, broccoli, dovlecei, zuchini, morcovi, ridichi, ceapa verde, mai putin rosii, castraveti si ardei pt ca nu este sezonul lor inca.

In completarea proteinelor si a legumelor vin grasimile sanatoase din nuci, seminte de in, chia, dovleac, floarea soarelui, susan, migdale, caju, uleiuri presate la rece de cocos, migdale, masline etc. NU sunt incluse aici arahidele, datorita potentialului alergen foarte mare.

In ultimul rand, mai avem si de ceva carbohidrati ca altfel ne ia cu lesin de-a dreptul...sau ne trezim ca in reclama de la Snikers...cu vreun monstru langa noi :) Plus de asta, avem nevoie de energie ca sa putem sustine efortul unui antrenament, care nu are cum sa fie bazat pe frunze goale. Sursele de carbihidrati pot fi: fulgii de ovaz, quinoa, fasole, linte, mazare, naut...toate leguminoasele.

Acum ca stim ce avem voie, e important sa stim cum le combinam...pt ca detox nu inseamna toata ziua sa mancam fasole pe principiul ca e voie :) Alegem sa consumam 3 mese pe zi, fara alte gustari intre mese. Prima masa poate sa fie alcatuita dintr-un shake in care sa punem supraalimentele de care spuneam mai sus, sau poate fi o masa normala. Pranzul si cina sunt similare. Luam ca punct de referinta o farfurie. Jumatate de farfurie punem legume, ideal crude la cel putin o masa, dar pot fi usor gatite, trase la tigaie in ulei de cocos, nu mult, undeva la 5-10 minute maxim. Un sfert de farfurie punem proteine (carne, oua). Ramane un sfert de farfurie, pe care il impartim in 2, prima punem carbohidrati complecsi, iar in a doua grasimi sanatoase sub forma nucilor/semintelor. La prima vedere pare putin, spre mai nimic, dar este o farfurie completa din punct de vedere nutritional. Pentru cine urmareste slabire accelerata, recomand sa consume carbohidrati complecsi doar la masa de pranz, urmand ca la cea de seara sa inlocuiasca cu grasimi mai multe.

Intre mese e obligatorie hidratarea. Cat mai mult si cat mai des posibil. Apa e sfanta, asta e clar. Putem sa adaugam lamaie, castravete, ghimbir, menta...evident NU zahar si indulcitori. Pe langa apa putem consuma si ceai verde, sau de plante, NU si cafea, fie ea decofeinizata.

Nu trebuie sa contorizam nimic daca respectam regula farfuriei. Asta in cazul in care sunt persoane care numara caloriile ingerate pe parcursul unei zile. Buunnn, acum o sa fie voci care o sa se intrebe, si fructe nu e voie? Pe perioada detoxului cat mai rar, iar daca simtim nevoia, sa fie fructe de padure cu indice glicemic mic. Atat. Este timp suficient dupa perioada detoxului sa le includem in consumul de zi cu zi. Or fi ele fructe si or fi avand nutrienti si vitamine, dar au zahar sub forma fructozei, care se metabolizeaza in ficat spre deosebire de zahar, dar asta este o alta poveste. Simplu: NU FRUCTE DEOCAMDATA :)

Aceasta abordare poate fi urmata de oricine, nu necesita un efort financiar semnificativ, doar un pic de organizare si dorinta de a face ordine. Urmeaza pe mai departe cateva articole in care o sa descriu beneficiile legumelor, condimentelor, plantelor aromatice si fructelor in alimentatia noastra. Stim cu totii ca hrana naurala e cea mai sanatoasa, este purtatoare de informatie si ajuta la mentinerea unei sanatati radiante.

Va doresc succes in urmarea unui detox simplu, dar cu rezultate notabile in scurt timp, un tonus optim, tinerete vesnica si un chef de viata debordant odata cu venirea primaverii :)

Love,

Alina

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Aboneaza-te la postarile mele

© 2023 by Lovely Little Things. Proudly created with Wix.com

bottom of page